Het allereerste Whatsapp album, ik ga zo op send drukken.

Nog een dikke week en dan is de album presentatie van 'Kool komt binnen'. De cd's zijn inmiddels in elk geval binnen! De garage is gevuld met grote bruine dozen waar mijn 5e kind in zit. (Voor wie t niet wist: ik heb 4 dochters).

Zo voelt 't wel een beetje. Ik heb in de liedjes op dit album mijn hele ziel en zaligheid gestopt. Is dat dan mooi? Is het goed? Weet ik niet. Ik hoop natuurlijk dat er heel veel mensen zijn die het iets doet.  Het voelt spannend, want dit album: dit ben ik. En nu sta ik in mijn blootje zeg maar.

Dinsdag 18 april is de album presentatie in de Vorstin in Hilversum. Veel zin in! Tof als er veel mensen komen kijken. Samen met Maikel Steur bedacht ik om het album in eerste instantie uit te laten komen via WhatsApp. Dat is nog nooit gebeurd! Via Facebook heb ik iedereen uitgenodigd om een appje te sturen naar 06-26886830 met KOOL AAN. Je ontvangt dan gratis de tracks. Hebben inmiddels al honderden mensen gedaan!

En nu is het maandag en ga ik zo de eerste track versturen via WhatsApp naar de eerste groep enthousiastelingen. Aan de keukentafel...Glamourous moment nietwaar voor de allereerste WhatsApp Lancering Wordwide en Beyond!:))

Whoop whoop!

Ben benieuwd naar de reacties. Leuk en bijzonder om zo direct contact met luisteraars te hebben. Wat vinden ze ervan? Is dit een goeie manier om het te doen? En het belangrijkst: wat vind je van mijn liedjes?

nieuw! 'Kool komt binnen'!

Verkrijgbaar via.... WhatsApp!

 

Hoe werkt dat? Simpel. Als je een appje stuurt voor 10 april 2017 naar 06-26886830 en dit nr opslaat als contact ontvang je mijn album. Gratis? Ja! Omdat het kan! Ik stuur je dan vanaf 10 april tracks, een aantal x per week. Met achtergrond verhaal. zodat je net even meer weet als je het nummer beluistert.

Delen mag! Waarom ik het zo doe? Omdat ik graag mijn muziek aan zoveel mogelijk mensen wil laten horen. En hoop dat je het mooi vindt. Of dat je er in elk geval 'iets' van vindt. Dat het iets met je doet. Ben ik benieuwd naar! Tof als je me dat laat weten! Als je een liedje rankt met 1 tot 5 sterren maak je kans op gratis kaarten voor 1 van mijn voorstellingen.

18 april is de presntatie van het album, met live band (belachelijk goeie muzikanten), in De Vorstin in Hilversum, zie: https://www.devorstin.nl/event/kool-komt-binnen. Wordt feestje! Kaartjes kosten €5. Welkom!

Vanaf 19 april is 'Kool komt binnen' ook verkrijgbaar via ITunes, Spotify en bol.com.

CD_Cover_Madelijne_Kool_klein.jpg

'Kool komt binnen'

Iemand riep: " jouw muziek is te plaatsen in de sfeer ‘Annie M.G. Schmidt meets Norah Jones’'. Dat vond ik een groot compliment: ben al sinds mijn vierde hardcore fan van Annie en Norah vind ik een geweldige zangeres.

Ik ben ontzettend trots op dit album. Het is het resultaat van het maken van liedjes in de afgelopen jaren, met geweldige inspirerende mensen. Uren schrijfwerk, dagen pielen om dingen beter en kloppend te krijgen, wat kan ik blij worden van alleen al het proces om een liedje te maken!

Dankzij een beurs van SENA en 69 aandeelhouders via crowdfundingsplatform Voordekunst.nl is het gelukt om het album uiteindelijk te maken.  Het is een soort dwarsdoorsnede van wat ik de afgelopen jaren heb gemaakt, op het snijvlak van theater, pop en chanson.

Een aantal nummers speelt in op de actualiteit. Zo sluit ‘De Kunst van het Verleiden’ naadloos aan op het thema van de Boekenweek 2017, breng ik met ‘Gordoniaire’ een unieke ode aan Gordon (ik woon in zijn voormalig huis!),  is in het nummer ‘Doe Alles’, de ultieme soundbite van Barack Obama verwerkt en ontmantel ik in ‘De Vinoleugen’, samen met wijnschrijver Harold Hamersma, de zin en onzin van het wijn proeven... en 'Er wordt een moeder geboren' is natuurlijk tijdloos actueel! Hiervan zijn twee versie op het album te vinden: de single versie met orkest en een heel versie met een arrangement van Sander Geboers.

Producent Sander Geboers (muzikale rechterhand van o.a. Claudia de Breij) produceerde het album en formeerde een belachjelijk goeie band met drummer Lean Robbemont (Waylon), bassiste Phaedra Kwant (3J’s), gitarist Clemens Blacquiere (Borsato), toetsenist Amir Swaab en als bandleider/toetsenist Nicolaas Duin.

Ik schreef de meeste teksten, John Ewbank, Sander Rozeboom (IOS), Amir Swaab en Nicolaas Duin de composities. Daarnaast is er een bijzondere versie van ‘Nothing Rhymed’ van Gilbert O’Sullivan op het album te vinden. 

Luister hier naar mijn promo:

Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt en hoor dat graag! Vind je het mooi? Vertel het door!!

Het album is verkrijgbaar vanaf 19 juni via bol.com, ITunes en Spotify... maar vanaf 10 april via WhatsApp!

Zeeuwse kakkers

Sinds ik heb geroepen dat ik misschien wel een hond wil (Ja: gezellig, veilig gevoel, blije kinderen. Nee: uitlaatgedoe, ruzie, potentiele relatiecrisis), vallen er dingen in die categorie op. Dat gaat altijd zo. Als je bv zwanger bent, lijkt de hele wereld opeens ook zwanger. In dit geval: ik ben op zoek naar redenen om Project Hond wel/niet door te zetten. Noem het een wake up call/kool.
En toen zag ik deze sticker op een lege (dus zinloze, residu van een voorbije zorgzame samenleving) poepzakbus, bij mijn ouders in de straat. Los van het feit dat ik nogal opzie tegen het dragen van zo'n lauwwarm gevulde zak, werd ik getroffen door het alarmerende bericht:
'De gemeente Goes verstrekt geen gratis poepzakjes meer en bespaart daarmee 50.000 euro' staat erop. Jemig. Die hakte erin. Hoeveel moet er daarvoor gepoept worden?! Heb ff zitten rekenen. Google: Goes heeft zo'n 27.000 inwoners. Laten we het ruim nemen. Zeeuwen zijn dierenliefhebbers (Martin Gaus heeft er zelfs een school, dus dat is aannemelijk): dus laten we zeggen dat hier 5000 honden wonen (onzichtbare, ik zie ze niet, geen blaf te horen). 80 poepzakjes kosten €1,98 bij het Kruidvat. Bij de gemeente Goes werken natuurlijk keiharde inkopers (bin zuunig) dus die betalen max de helft: 1 euro voor 80 zakjes. Dan kakken die honden dus ruim 4 miljoen keer per jaar?? Misschien dat de zeeuwse bolus vaker valt, maar ik word vooralsnog niet heel enthousiast. Project hond gaat ff on hold. #goes #onszeeuwenbinzuunig#bezuinigingen #maakdatjehondwijs #kakkers #wakeupkool #echtwaar#overheid #zeeuwsebolus #gemeentegoesFullSizeRender.jpg

Wijnrecencie in Parool

In het Parool stond afgelopen zaterdag mijn vierde wijnrecensie in de rubriek van Harold Hamersma. Kijk, ik denk dat mevrouw Hamersma zelfs een baksteen lekker klaar kan maken. Dus stel nou dat je een door haar bereide oosterse varkenshaas voor je neus krijgt... Ik had die eer. Jemig, wat lekker. Kun je water bij drinken, maar dat is voor de ganzen. Zo vertelde mij ooit een sjieke alcoholist bij een diner. Doe maar een wijntje dan. Maar welke?? Mijnheer Hamersma is in de luxe omstandigheid dat, als ie zegt wat ie gaat eten, er door heel wijnverkopend Amsterdam flessen worden afgeleverd. In de hoop dat hij iets moois over die wijn opschrijft natuurlijk. Roept hij dus 'oosterse varkenshaas' dan gaat de bel. Moet je je slalommend om de gewurztraminers, viogniers en gruner veltliners bij hem thuis naar binnen werken. Wat een heerlijk leven! Ik mocht mee proeven. Fles na fles. Zo'n middag die een maand later nog na echoot. Bij mij dan, Harold is inmiddels alweer een fles of 800 verder vermoed ik. Hij ziet dat natuurlijk allemaal een stuk professioneler dan ik, die alles te lekker vond om uit te spugen. Het werd een liederlijke middag met zang en nog net geen dans. De top drie wijnen bij die oosterse ossenhaas vind je hieronder. Mmmm!

2 mei 2015 Kool in het Parool

Waar word je gelukkig van bij asperges? Ik mocht proeven -85 wijnen, ja ik leef nog- en en er iets over roepen. En dat staat nu in Het Parool. 4 weken achter elkaar, op zaterdag. Mmmm! Het was een mooie middag bij de Hamersmaatjes. We zaten met 3 omgebouwde reclamemensen (Harold: ooit bovenbaas bij reclametent bouwde zichzelf om tot fijnbesnaarde wijnheld. Esmee: ooit Copywriter, nu wijnrecensent bij oa Elle en ik. Ik haalde dat slijtersvakdiploma ooit (eerlijk: het is ongeveer net zo ingewikkeld als je veterstrikdiploma in combi met een topografie proefwerk terwijl je net als vroeger geblinddoekt op een kinderfeestje 10 schoteltjes met oa hagelslag, sambal, jam en maggi proeft, remember?) en mocht nu opeens meekletsen over wat nou lekker is. Terwijl Harold en Esmee heel ingewikkelde dingen riepen over afdronken, zuren en puntertjes schonk ik nog maar eens in, declameerde een wijnselfie en zong een lied. Het was een gelukkige middag!

foto

Vol huis voor Madelijne Kool

recensie Larens Behoud18 jan.- Gisterenavond ging in een vol theater van Singer Laren het nieuwe programma 'Kool aan de gang met geluk' van de Larense cabaretière Madelijne Kool in première. Twee jaar geleden stapte de 45-jarige uit haar eigen succesvolle reclamebureau om zich vol passie op een cabaretcarriere te storten. ,,Ik ben zij-instromer in het Nederlandse cabaret. Mensen moeten mij nog leren kennen'', vertelde ze aan de Gooi en Eemlander. Gezien de reacties na afloop komt het met die kennismaking wel goed. Toch zou de Larense cabaretière en dan vooral haar komische talent veel meer ruimte mogen krijgen. Gisterenavond was het dan ook dat talent dat met haar goed gevoel voor timing voor veel hilariteit in de zaal zorgde. De voorstelling die anderhalfuur duurde, heeft ze gemaakt samen met haar pianobegeleider/ gitarist/ componist Amir Swaab, Andre Pouwer, Sander Rozeboom en componist John Ewbank ( met wie ze samen het prachtige liedje 'Er wordt een moeder geboren' schreef). 'Kool aan de gang met geluk' stond onder regie van theatermaker Erris van Ginkel. Het gulle applaus voor Madelijne en Amir in deze thuiswedstrijd was meer dan verdiend.

 

Voorstellingsrapport Rijswijkse Schouwburg 17/1 2015:
"Reacties waren zeer positief, goede en mooie teksten. Leuk gebracht ook, men heeft erg van haar genoten maar ook van de muziekkant. Was een zeer verfrissende voorstelling. Zeker de volgende keer weer doen."

Geluksbankje

Ik moet me er toe zetten, maar het moet: hardlopen. Weg pastabuik, hallo conditie. Nou woon ik vlakbij hei en daar is het prachtig. Zeker nu de bramen aan de struiken zitten en de hei knalpaars afsteekt tegen een blauwe lucht.

Maar lopen van van A naar A, het blijft een beetje zinloos voelen, ook al weet ik dat ik goed bezig ben. Ik ren zo'n 5 km. Een beetje hardloper lacht me uit, ik vind 't net te doen. Bijna aan het eind van mijn rondje staat een bankje met een heel mooi uitzicht. Op het bankje puf ik uit en kun je ver kijken zonder beeldvervuiling. Geen lelijke palen of gebouwen, maar groen en nu dus veel paars met in de verte de zandverstuiving die mijn Zeeuwse hart sneller doet kloppen: het heeft wel wat weg van een vergezicht aan zee. Op het bankje denk ik na, verzin ik teksten, ik probeer idiote ademhalings-oefeningen uit 1 of andere app, ik sta op en kan er weer tegen. Veel ideeën beginnen hier. Mijn geluksbankje.

Het koperen plaatje met 'ons bankje' wees er op dat er meer mensen iets met deze plek hebben. Vandalen hebben het plaatje er deze vakantie afgeschroefd, eikels.

Om de zin van het hardlopen te vergroten en mezelf ertoe te zetten, heb ik wat bedacht: Ik wil er achter komen wie er nog meer wat met mijn geluksbankje heeft en waarom. Wie weet kan ik er wat mee.

Augustus 2014. Ik kom aanrennen. Mijnheer en mevrouw L. zitten op mijn bankje. Ik vertel ze dat ik geluksmomenten verzamel en die in het theater aan elkaar knoop in mijn voorstelling.

Ze hebben zeker een geluksmoment: "blij dat ze hier zitten", zegt zij. "ik had vrijdag een redelijk goede uitslag in het ziekenhuis" zegt hij. Ik durf niet verder te vragen maar opper dat "iets NIET krijgen dus misschien ook een geluksmoment kan zijn". Ze herkennen wat ik bedoel.

Mijnheer L vertelt over hoe hij hier speelde op de hei. Iets met een zeepkist. Stiekem stokbroodjes bakken en dan oppassen dat de brandweer het niet zag. In gedachten zie ik jongetje L. in een zeepkist over de hei crossen.

"Op rechts die drie bomen, daar tussendoor, zie je dat boompje? Daar hebben we de as uitgestrooid van mijn moeder". Moeder's boompje. Elke keer als hij er langs loopt denkt hij aan haar en elk jaar hebben ze een familiebijeenkomst bij de boom. Een traditie, iedereen doet er alles voor om er bij te zijn: het is een geluksmoment voor de hele familie om weer even bij elkaar te zijn.

Ik dank mijnheer en mevrouw L. voor hun mooie verhaal en ren naar huis. Ik voel me lichter en dat komt niet door het hardlopen. Andermans geluksmomenten: ik word er gelukkig van.

We gaan weer beginnen

En het werd zomer. Is het dan stil? Eigenlijk nooit met 4 kinderen, 6 weken schoolvakantie voor de boeg, 1000 plannen en een speellijst waardoor je weet dat dat nieuwe programma er toch echt moet komen.

Het begon met een optreden voor Cordaid Memisa tijdens de Sky Radio Baby verkiezing van het Jaar. Een merkwaardig fenomeen: 100 geluierde finalisten: wie is de knapste, liefste, leukste? De ene nog meer poediepoedie dan de ander. Ik was blij dat musicalster Jim Bakkum en actrice Tanja Jess mochten kiezen. Ik had ze alle 100 wel mee naar huis willen nemen: allemaal lief. Nou ja, eigenlijk  ben ik heel blij dat mijn jongste dochter nu naar groep 3 gaat en een weldenkend mensje begint te worden. Met een mening en eigen wijsheden. In de Zwitserse bergen riep ze: wist je dat hier bergmarmotten leven? En die eten je jas op". Kijk, dan weet je dat het wel goed zit met de historische kleinkunstkennis ("Er zaten twee motten in mij ouwe jas") in combinatie met wat biologische interesse.

We waren 1 week in Zwitserland en 2 in Italië. 1 Week zon en 2 weken af en aan pisweer, autopech, bootpech, zeikpech. Super om met elkaar te zijn maar ik was blij dat ik weer in mijn eigen bedje lag. En nu gaan we weer beginnen. Ik steel de uurtjes om tot iets te komen; nieuwe liedjes, teksten, voice-over-klusje tussendoor, afspraken, een huwelijk waar ik een geluksinjectie mag geven. Leuk!

Ik wist dat ik in september weer aan de bak ga met mijn de nieuwe voorstelling. Nou ja, met de try -outs. Kool aan de Gang met Geluk. De komende weken bestaan uit schrijven, plakken, knippen, proberen, opnieuw proberen. Better, stronger, faster. Die speellijstdata komen dichterbij. Dus ik moet. Nog 5 dagen en dan gaat iedereen weer naar school en kan ik ECHT beginnen. Zin in! Heerlijk: de vakantie is voorbij.

Dierentaal spreken we allemaal

Maandelijks schrijf ik een hoofdstuk van het verhaal 'Robins Wonderlijke Reis naar LoveStation22'. Het wordt online gepubliceerd op de site van het hippe, nieuwe kinderkledingmerk LoveStation22. Bedoeling is dat eind dit jaar/begin volgend jaar het boek uit wordt gegeven. In elk verhaal gaat het meisje Robin op zoek naar kinderlijk eenvoudige tips om de wereld te redden.

hfst4robin

Het nieuwe hoofdstuk is net online op http://www.lovestation22.com/nieuws/hoofdstuk-4/:'Dierentaal spreken we allemaal'... je kunt op de site ook gewoon beginnen met hoofdstuk 1 natuurlijk.

Als jij kinderlijk eenvoudige tips hebt om de wereld te redden zijn die overigens ook van harte welkom!

Blije Doos!

De Blije Doos, wie kent 'm niet?! Hij heeft een wat ongelukkige naam maar als je zwanger bent word je er blij van omdat ie vol zaken zit waar je in die hormonale rollercoaster op zit te wachten.

Vanaf deze week zit ik er ook in:)! Met een 'Er wordt een moeder geboren' geboorte kaartje en een gratis downloadcode voor het nummer 'Er wordt een moeder geboren', aangeboden door Cordaid Memisa. Dat zijn nog bijna 90.000 vrouwen dit jaar! Als je niet zwanger bent kun je 'm gewoon betaald downloaden en het is fijn als heel veel mensen dat doen want de hele opbrengst gaat naar Cordaid Memisa in de strijd tegen moedersterfte. 10 downloads= 1 veilige bevalling!

Meanwhile zing ik het nummer her en der. En nog veel meer (heel andere) liedjes. Bijvoorbeeld vanavond, als onderdeel van de tailormade Geluk App voor de Staatsloterij, in Kijkduin. Zin in!

 

De single is er!

itunesYes: na een droom van een bevalling, nu een wolk van een single:

"Er wordt een moeder geboren"

(compositie: John Ewbank)

Vanaf vandaag verkrijgbaar via I-Tunes, helpmama.nl en ook te beluisteren via Spotify.

Help mee in de strijd tegen moedersterfte: de opbrengst gaat naar Cordaid Memisa!

Er wordt een moeder geboren

25 april release single 'Er wordt een moeder geboren'
(zang/tekst: Madelijne Kool, compositie: John Ewbank)

'Er wordt een moeder geboren' is een ode aan het moederschap. Iedereen die moeder is zal de 'storm die nadert' herkennen... en iedereen die moeder wordt voelt 'm aankomen! 
Dit is het allereerste liedje om alle moeders welkom te heten en even op een voetstuk te zetten. Iedereen die moeder wordt (vanaf mei) in 2014 ontvangt het nummer gratis via Cordaid Memisa. Ieder ander kan 'm vanaf 25 april downloaden via I-Tunes en/of helpmama.nl voor 0,99€. De opbrengst gaat naar Cordaid Memisa, het fantastische doel wat strijdt tegen moedersterfte, een doel waar ik me graag voor inzet.
Met elke download strijd je mee tegen moedersterfte in Afrika, dus download 'm nu! Veel dank!
Spread the news...

Luister hier naar een fragment:

 Tip: doe alvast een goeie daad voor Moederdag door 'm vanaf vrijdag 25/4 te downloaden. Je maakt er je eigen moeder/vrouw/vriendin, een moeder in Afrika en mij gelukkig mee!

 

John Ewbank: "Echt hartstikke goed klinkt het. Mooie arrangementen ook. Ik vind dat je stem heel mooi uit de verf komt. Het raakt."

KOOL MoederCredits 'Er wordt een moeder geboren'
compositie: John Ewbank - tekst: Madelijne Kool - zang: Madelijne Kool - producer: Holger Schwedt – management: Think Big Music, Peter van der Heyden - mixage: Holger Schwedt - mastering: Peter Brussee - opgenomen in de Shamrock Studios - arrangement: Amir Swaab - arrangement strijkers: Sietse van Gorkum - gitaar: Sander Roozenboom - bas: Phaedra Kwant - drum: Martijn Bosman - strijkers: Red Limo Quartet -backing vocal: Phaedra Kwant - stemcoaching: Jan Willem Westerhuis -fotografie: Merlijn Doomernik - concept roze wolk: Martijn van der Werf/Madelijne Kool - roze wolk: Meisjes Merkus - styling/visagie: Claudia Engels - haar: Studio 10 Laren.


'Er wordt een moeder geboren' was nooit geboren zonder een aantal mensen die ik speciaal wil bedanken: Alexandra, Simone, Vivian, Desiree van Cordaid Memisa, John, Peter, Holger, Stef, Erris, Masja, Andre, Amir, Bartjeroen en natuurlijk mijn 4 geweldige dochters Muze, Mare, Mint, Mella en Bart die van mij een moeder hebben gemaakt. Love you!